Now Playing                 Marketing                Support Centre
The Music You Love    +383(38) 240 888    valarinore@yahoo.com       
 Listen on your:  android 2017 Android  iphone  iOS  

Kazuo Ishiguro

Friday, 06 October 2017 12:26

KazuoIshiguro

Kazuo Ishiguro është një autor britanik i lindur në Nagasaki të Japonisë më 8 nëntor 1954. Ai emigroi në Angli me familjen e tij, kështu që babai i tij, i cili ishte një oqeanograf, mund të punonte me Institutin Kombëtar të Oqeanografisë.

Ai studioi në "Stoughton Primary School" dhe "Woking County Grammar School" në Surrey, Angli. Pasi mbaroi shkollën, Ishiguro shkroi një ditar dhe ia dërgoi kasetat e saj në kompani të ndryshme rekord.

 

Në vitin 1974, u regjistrua në Universitetin e Kent në Canterbury dhe u diplomua në dy degë të Arteve: Anglisht dhe Filozofi. Pas diplomimit të tij, Ishiguro filloi të punojë në romane fiksion për gati një vit, kohë pas të cilës ai hyri në Universitetin e Anglisë Lindore në vitin 1980 për një program master në shkrim kreativ. Romanet e Ishiguro-s janë kryesisht historike në natyrë.

 

Ndonëse Ishiguro ka lindur në Japoni dhe ka një emër japonez, ai u largua nga Japonia kur ishte vetëm pesë vjeç dhe u kthye pothuajse tridhjetë vjet më vonë në vitin 1989.

 

Vendosja e dy romaneve të para ishte në Japoni, ndonëse stili i tij i të shkruarit nuk ka ngjashmëri me stilin japonez të shkrimit të zhanrit fiksion.

 

Disa nga romanet e tij përfshijnë "The Unconsoled" (1995), "When we were Orphans" (2000) dhe "Never Let Me Go" (2005). Romanet e tij "The Remains of the Day" dhe "Never Let Me Go" u përshtatën në filma në vitin 1993 dhe 2010.

 

Kazuo Ishiguro njihet si një nga autorët më të mëdhenj bashkohorë britanikë. Ai ka marrë 4 nominime për "Man Booker Prize". Gjithashtu ai ka fituar një çmim për romanin e tij "The Remains of the Day" në vitin 1989. Ishiguro u martua me Lorna MacDougal në vitin 1986. Ata aktualisht jetojnë në Londër me vajzën e tyre Naomi.

 

Ndërsa nga sot, autori Kazuo Ishiguro, i shton listës së shumtë të çmimeve dhe vlerësimin edhe çmimin prestigjoz “Nobel”.

 

Ka qenë komiteti i çmimit Nobel ai që e bëri publik lajmin.

 

Vetë autori, duke folur për BBC, e quajti çmimin "një nderim madhështor, kryesisht sepse kjo do të thotë se jam në gjurmët e autorëve më të mëdhenj që kanë jetuar".

 

Kazuo Ishiguro, fituesi i çmimit Nobel në Letërsi për vitin 2017.

 

Leave a comment