Now Playing                 Marketing                Support Centre
The Music You Love    +383(38) 240 888    valarinore@yahoo.com       
 Listen on your:  android 2017 Android  iphone  iOS  

Dita Botërore e Imunizimit: Gjithçka që duhet të dini rreth vaksinave

Friday, 10 November 2017 10:28

857005

Sipas OBSH (Organizata Botërore e Shëndetësisë), afërsisht 3 milion vdekje janë shmangur çdo vit nga vaksinimi. Është me rëndësi jetike që foshnjat të vaksinohen pasi që u mungon sistemi i imunizuar i zhvilluar mirë dhe përballen me një rrezik të lartë të infektimit nga mikrobet e dëmshme.

Pra, për t'ju ndihmuar me vaksinimin, këtu është një profil i shkurtër i vaksinave të ndryshme dhe informacioni rreth asaj se kur duhet dhënë. Këtu janë disa fakte të rëndësishme që duhet të dini.

 

Vaksina BCG

Një dozë e vetme e vaksinës Bacillus Calmette-Guerin (BCG) mbron nga tuberkulozi. Në Indi, kjo vaksinë u jepet foshnjave menjëherë pas lindjes.

 

Vaksina orale Polio

Kjo vaksinë është e dobishme për të mbrojtur fëmijët nga polio apo poliomyelitis, një sëmundje virale infektive që sulmon sistemin nervor. Në disa raste, ky infeksion mund të shkaktojë paralizë të këmbëve dhe ky kusht është i pakthyeshëm. Në Indi, vaksinimi polio është i detyrueshëm për çdo fëmijë deri në moshën 5 vjeç.

 

Vaksina DPT

Gjatë vitit të parë të jetës së fëmijës, duhet të jepen tre doza të DPT (difteria, pertusis ose kollitja dhe tetanoza). Kjo duhet të pasohet nga një dozë përforcuese që jepet gjatë viteve të dyta dhe të pesta. Meqë bakteri i tetanosit zakonisht gjendet në pluhur, baltë dhe tokë, rekomandohet që të vaksinoni fëmijën tuaj për të parandaluar infeksionet për shkak të lëndimit. Në disa raste, ethe, ënjtje e vogël, dhimbje dhe skuqje në vendin e injektimit mund të zhvillohen disa orë pas vaksinimit.

 

Vaksina kundër fruthit (MMR)

Fruthi është një nga sëmundjet më infektive që mund të prekë fëmijët dhe në disa raste mund të çojë në vdekje. Prandaj, e vetmja mundësi për të mbrojtur fëmijën tuaj nga fruthi është të vaksinohet në moshën nëntë muajsh. Kohët e fundit, është praktikë e zakonshme të administrohet vaksina MMR që mbron kundër fruthi.

 

Vaksina e Hepatitit B

Është një vaksinë e tillë që është opsionale. Doza e parë duhet dhënë në lindje dhe doza të mëvonshme kur foshnja është 6, 10 dhe 14 javë.

 

 

Leave a comment