Now Playing                 Marketing                Support Centre
The Music You Love    +383(38) 240 888    valarinore@yahoo.com       
 Listen on your:  android 2017 Android  iphone  iOS  

Fillimi i gjigandit Webb teleskopit të NASA-s është shtyrë përsëri

Monday, 09 July 2018 14:50

webb telescope

Fillimi i teleskopit të hapësirës James Webb është vonuar përsëri, njoftoi NASA javën e kaluar, pasi një "anomali i testit akustik" nuk shkoi siç duhet. Data e re e nisjes për "observatorin e ardhshëm më të madh të astronomisë" në botë është planifikuar për 30 mars 2021, pasi tejkalimet e buxhetit dhe çështjet e testimit kanë rezultuar në një varg vonesash të paparashikuara.


NASA përmendi optimizmin e gabuar si problemin themelor për një observator të kësaj shkalle, mbikëqyrja më e vogël mund të çojë në çështje të pallogaritshme. Një bord i pavarur i rishikuar i ngritur nga NASA për të siguruar mbikëqyrjen arriti në përfundimin se nuk ka "probleme të vogla" për një bishë të kësaj madhësie.


"Kompleksiteti dhe natyra shumë e integruar e observatorit" nënkupton se "një gabim shumë i vogël njerëzor ose anomali i testimit mund të ndikojë në orar sipas muajve dhe kostoja nga dhjetëra milionë dollarë".


Jo të gjitha problemet në një teleskop të kësaj madhësie janë të vogla, megjithatë Northrop Grumman, ishin një nga arsyet e fillimit të shtyrjes në fillim të këtij viti. nisja ishte ri planifikuar për në maj të vitit 2020 pas një date fillestare të caktuar të tetorit 2018 u braktis.


Që nga fillimi i projektit në vitin 1996, pas vonesave të shumta dhe fushëveprimit të zgjeruar, buxheti i tij ka shpenzuar nga 0.5 miliardë në 9.6 miliardë dollarë. Ky balotazh ka shtuar edhe 800 milionë dollarë për kostot, që do të thotë se Kongresi duhet të ri-miratojë rritjen e shpenzimeve nëse Webb përfundimisht do të shkojë përpara.

Leave a comment