Now Playing                 Marketing                Support Centre
The Music You Love    +383(38) 240 888    valarinore@yahoo.com       
 Listen on your:  android 2017 Android  iphone  iOS  

Luftimi i kancerit të prostatës me novacion teknik të ri

Monday, 30 July 2018 14:41

1508921607 laboratoriya

Qelizat e kancerit të prostatës të rritur në laborator mund të ndryshojnë mënyrën e kryerjes së hulumtimit. Ata do të rrisin ndjeshëm shpejtësinë me të cilën mund të gjykohet medikamenti i ri.

Përveç kancerit të lëkurës, kanceri i prostatës është kanceri më i zakonshëm në Shtetet e Bashkuara, me rreth 164,000 raste të reja çdo vit.

 

Megjithëse trajtimet moderne, duke përfshirë radioterapinë dhe kirurgjinë, shpesh janë të suksesshme kur sëmundja kapet herët, ende ka shumë për të mësuar.

 

Për shembull, disa raste përsëriten dhe trajtimet e shumta shpesh nevojiten. Droga aktuale mund të jetë e efektshme, por qelizat e kancerit evoluojnë kaq shpejt sa ka një garë të vazhdueshme të armëve.

 

Nevojiten agjentë të rinj dhe novatorë anticancer, por zhvillimi i barnave të tilla është relativisht i ngadalshëm.

 

Përshpejtimi i kërkimit


Një nga arsyet kryesore pse krijimi dhe testimi i medikamenteve të reja të kancerit të prostatës kërkon një kohë kaq të gjatë është se indet e kancerit të prostatës nuk mbijetojnë mirë jashtë trupit. Sapo indeksi është hequr nga një pacient, është shumë e vështirë ta mbash gjallë.

 

Prandaj, ekzaminimi i hershëm i medikamentit duhet të kryhet në qelizat e tepërta të kancerit që rriten në laborator. Edhe pse këto sprova janë të dobishme, qelizat e tumorit të vërtetë janë larg mënyra më e mirë për të kuptuar se si një ilaç mund të funksionojë në trupin e njeriut.

 

Studiuesit nga Universiteti Monash në Melburn, Australi, kanë kërkuar mënyra për të anashkaluar këtë pengesë. Grupi, i udhëhequr nga Prof. Gail Risbridger, ka projektuar një mënyrë për të rritur tumoret në laborator nga indet e dhuruara të tumorit. Indeksi që rezulton është po aq kompleks sa tumoret e gjetura në njerëzit me kancer të prostatës.

 

Ky akses ndaj tumoreve realiste do të thotë që barnat e reja dhe kombinimet e drogës mund të gjykohen në një shkallë shumë më të shpejtë. Tashmë, Prof. Risbridger ka më shumë se 20 tumorë të rritur në laborator të gatshëm për t'u përdorur për këtë qëllim.

 


Prof. Risbridger ka botuar kohët e fundit një letër në revistën Urologji Europiane me kolegun e saj Dr Mitchell Lawrence. Gazeta përshkruan se si ata testuan barnat ekzistuese të kancerit të gjakut duke përdorur modelin e ri të kancerit të prostatës me rezultate inkurajuese.

 

Dr. Lawrence është i ngazëllyer për të gjeturat, duke thënë, "Këto tumorë të rritur në laborator na kanë mundësuar që të krahasojmë me shpejtësi trajtimet e ndryshme dhe të identifikojmë ato që shkaktojnë zvogëlimin më të madh të rritjes së tumorit".

 

Ai shpjegon se kombinimi i barnave që ata përdorën ishte në gjendje të shtypte "rritjen e qelizave të kancerit të prostatës agresive që nuk i përgjigjen trajtimeve të tjera".

 

Ekipi është i etur të ndajë metodologjinë e saj të re me shkencëtarë të tjerë në të njëjtën fushë. Për këtë qëllim, studiuesit krijuan Aleancën Kërkimore Urologjike në Melbourne, e cila bashkon specialistë të kancerit të prostatës, duke përfshirë urologët, patologët, onkologët, shkencëtarët e kompjuterëve dhe përfaqësuesit e pacientëve.

 

Ata mburren me koleksionin më të madh të tumoreve të kancerit të prostatës të rritur në laborator, duke u ofruar hulumtuesve një rrugë më të shpejtë dhe më efektive për të provuar mënyra të reja për të sulmuar kancerin e prostatës.

 

Edhe pse kjo metodologji është relativisht e re, ajo premton një kthim më të shpejtë për shkencëtarët e përfshirë dhe, përfundimisht, trajtime më të mira për pacientët.

 

Leave a comment