Now Playing                 Marketing                Support Centre
The Music You Love    +383(38) 240 888    valarinore@yahoo.com       
 Listen on your:  android 2017 Android  iphone  iOS  

Si NASA u lind 60 vjet më parë nga paniku mbi një “hënë të dytë”

Monday, 30 July 2018 15:10

Wellerstein Laika

Origjina e Administratës Kombëtare të Aeronautikës dhe Hapësirës mund të gjurmohet deri tek vëllezërit Wright, por historia e vërtetë ndodhi për më pak se një vit.

Kjo periudhë shumë e shkurtër në vitet 1950 dhe lindja e një agjencie portreti të hapësirës përfshin një dështim eksploziv dhe të turpshëm, një "hënë e dytë", një astronaut qen dhe një grua që nuk e keni dëgjuar kurrë.

 

Gjashtëdhjetë vjet më parë, më 29 korrik 1958, Presidenti Dwight D. Eisenhower nënshkroi Aktin Kombëtar të Aeronautikës dhe Hapësirës duke e hapur rrugën për hapjen zyrtare të dyerve të NASA vetëm disa muaj më vonë, më 1 tetor.

 

Detyra për të krijuar një agjenci amerikane të hapësirës filloi me zbulimin tronditës më 4 tetor 1957, se Bashkimi Sovjetik kishte pasur SHBA-të në shënjestër dhe nisi satelitin e parë artificial, Sputnik, në një raketë balistike ndërkontinentale. BRSS ishte e shpejtë për të zbuluar suksesin e saj në nisjen e "hënës së dytë të Tokës".

 

"Sputnik 1 ishte një fenomen: Ju mund të shkoni të shihni atë në oborrin tuaj", kujton fizikanti dhe inxhinier Guy Stever, i cili ishte në fakultetin e MIT-it në atë kohë, në një seminar historik me gojë të vitit 1992 mbi origjinën e ligjit.

 

Ishte fazat e hershme të Luftës së Ftohtë dhe, papritmas, një demonstrim i aftësive teknike sovjetike ishte duke konkurruar me premierën e "Lëreni të Kastorit" për shikimin e mbrëmjes. Por nuk ishte vetëm simbolizmi i arritjes së Bashkimit Sovjetik që ngriti ankthin e amerikanëve, por ishte implikimet ushtarake.

 

"Më kujtohet njëri prej nesh duke thënë, nuk ishte sateliti për të cilin ishim të shqetësuar, ishte ajo që e ngrita atje", tha Gerald Siegel, i cili ishte drejtor de facto i stafit të Komitetit të Posaçëm të Senatit për Hapësirën dhe Astronautikën më 1958. "Sepse nëse mund të arrish një nisje të raketave të asaj shkalle, mund të nisësh një bombë termonukleare shumë lehtë," shtoi ai në seminarin e vitit 1992.

 

Kjo frikë u intensifikua vetëm kur Sputnik II shumë më i madh dhe më i rëndë filloi një muaj më vonë duke mbajtur një qen të quajtur Laika.

 

Edhe Sputniku i parë peshonte pothuajse nëntë herë më shumë se ai që kishim planifikuar të vendosnim. Pra, kishte një ndjenjë eksitim dhe krize, "Glen Wilson, gjithashtu një staf i Senatit në atë kohë, kujton për projektin e historisë me gojë.

 

Fyerja iu shtua lëndimit kur përpjekja amerikane për të nisur satelitin e vet, Vanguard TV-3, dështoi me një shpërthim spektakolar që u transmetua drejtpërdrejt në botë më 6 dhjetor 1957.

 

Në këtë kohë, Eisenhower kishte bërë tashmë deklaratat e tij të para publike duke bërë thirrje për një agjenci civile hapësinore dhe çështja u mor nga senatori demokrat ambicioz nga Texas, Lyndon Johnson, i cili ishte i njohur për zotërimin e tij të procesit legjislativ dhe do të bëhej president pesë vjet më vonë.

 

Brenda javëve të fillimit të Sputnik II, Agjencia e Avancuar e Projekteve Kërkimore u krijua brenda Departamentit të Mbrojtjes në një përpjekje për t'iu përgjigjur shpejt suksesit sovjetik. ARPA do të vazhdojë të krijojë themelet për internetin dhe të bëhet ajo që është DARPA e sotme.

Leave a comment